Mo i Rana ligger vakkert til i Rana kommune på Helgeland i Nordland. Byen fikk bystatus i 1997 og er Helgelands største by. Ser vi på hele Nord-Norge, kan Mo i Rana skilte med en god fjerdeplass etter byene Tromsø, Bodø og Harstad som ruver på første til tredjeplass.

Gammelt handelssentrum

Byen har en interessant historie, og var i gamle dager et handelssentrum på Helgeland. Handelen bestod av bergverk, samt utførsel av nordlandsbåter og fangstprodukter. Takket være de rike fangst- og bergverksområdene i områdene rundt, ble byen sakte, men sikkert et viktig handelssentrum.

Så tidlig som i 1730-årene ble det arrangert samemarked på sommerstid i Mo. Dette utviklet seg videre til fast handel i 1770-årene. Handelsmannen L.A. Meyer fra Mo, fikk i 1860 rett til å drive landhandel ved kongelig reskript. Navnet er fortsatt den dag i dag svært kjent blant de fleste helgelendinger. Familien Meyer kan nemlig skilte med flere bragder, inkludert handelshuset fra 1860, Meyergården og L.A. Meyer Skibsexpedition. Sistnevnte ble grunnlagt i 1867 og stod for utskiping av hele 800 båter hvert år i perioden 1870 til 1880. Selskapet lever den dag i dag, men under navn Meyership, som ble det nye navnet etter selskapet ble kjøpt opp i 1987.

«Jernbyen»

Byen har også gått under tilnavnet «Jernbyen» på grunn av byens jernindustri. Hjørnesteinsbedriften, Norsk Jernvern, sørget i flere år for brød på bordet til en rekke familier i området. Norsk Jernvern var faktisk den viktigste industrien i byen fra midten av 40-årene til 1988. Siden da har også flere andre store selskaper sørget for industri i byen, blant annet DIOC, Rana Gruber, Norsk Koksverk og Ruukki Profiler. I dag er størstedelen av industrien lagt til Mo Industripark, hvor de mest kjente og største selskapene inkluderer Celsa Armeringsstål og Fesil.

Fra 1989 ble det satt i gang en endringsstrategi for å gjøre om byen fra «Jernbyen» til det mer tiltrekkende navnet «Polarsirkelbyen». Selv om Polarsirkelbyen er byens nye tilnavn i dag, har selvfølgelig byens historie som både handelssentrum og industriområde vært med på å forme og skape hyggelige Mo i Rana, byens befolkning og det de representerer i dag.

Byen i dag

I dag består byen av ca. 18 500 innbyggere. Mye av bysentrum består av nyere bygg fra de siste tiårene, og du vil også finne en hyggelig gågate i byen. Kultur og aktiviteter står også sentralt i byen. Her kan du blant annet besøke Rana museum, hvor du vil få vite mer om byens lokalhistorie og natur. Byen har også teatre som inkluderer Nordland Teater med kino, samt Åarjelhsaemien Teatere som siden 1985 har bydd på sørsamisk kultur.

Hvordan reise til Mo

Det finnes flere muligheter for å komme seg til Mo i Rana.

Med bil

Mo i Rana kan lett nås med bil via E6, som går gjennom byen, eller via tilknytningsveier. Riksvei 12 tar deg til kystriksveien som går mellom Bodø og Steinkjer. Dette er en flott strekning som er kjent for sine mange flotte turistattraksjoner. En kan også kjøre Europavei 12 som starter i Mo i Rana, går gjennom Sverige, og ender i Helsingfors i Finland.

Nordlandsbanen

Mo i Ranas jernbanestasjon ble åpnet i mars i 1942 og er i dag en del av den 729 kilometerlange Nordlandsbanen som går fra Trondheim til Bodø. Her får en bli med på en vakker togtur gjennom Norges flotte og enestående natur. Komfortabelt er det også, det e bare å lene seg tilbake og nyte reisen.

Fly

Fly er jo alltid det raskeste, spesielt om man kommer langveis fra. Det tilbys daglige avganger med Widerøe til Bodø, Mosjøen, Sandnessjøen, Rørvik, Brønnøysund og Trondheim.