Marmorslottet kan nesten sies å være et geologisk vidunder, eller et geologisk eventyr, som mange også kaller det. Her får du bli med på en reise inn i et marmorslott som naturen selv har formet gjennom flere tusen år.

Hvis du glad i skog og mark, og flotte naturopplevelser, bør du for all del få med deg en tur til dette vidunderet like utenfor Mo i Rana.

Hvor ligger det?

 

Marmorslottet ligger en 45 minutters biltur fra Mo i Rana. Fra Mo i Rana kjører du E6 til Røssvoll, tar av ved Svartisen, og kjører videre mot Langvatnet og Melfjordbotn. Her kjører du på nordsiden av Langvatnet og følger veien mot vest. Kjør helt til veien ender ved en gård ved navn Fisktjønna. Her kan du parkere og ta stien videre til fots. Ved parkeringsplassen vil du finne skilt med informasjon om området. Gåturen til Marmorslottet er på 1,5 kilometer, noe som tilsvarer alt fra 25 til 45 minutter avhengig av tempo. Stien er godt merket og tilrettelagt med jevnt stigene terreng, selv om den siste biten ned til elven er nokså bratt.

Pass på at dere er utstyrt med godt fottøy, både når det gjelder turen fra parkeringsplassen og for utforskning av Marmorslottet.

Hva er egentlig Marmorslottet og hvordan er det laget?

Gjennom flere tusen år har løse bergmasser av kalk blitt vasket ut i elven, og på den måten har Marmorslottet oppstått. Vannet har gjennom alle disse årene sakte, men sikkert dannet er rekke huler, jettegryter og ulike formasjoner i berget – og fortsatt den dag i dag skjer det hele tiden forandringer. Her bys det på enestående natur som sørger for en fantastisk opplevelse for både store og små. Det er også en utstikker i formasjonene som kalles «steinhesten». Hvis man tør, og er trygg på seg selv, kan man sette seg på den og kjenne elvebruset under seg. Men akkurat denne utstikkeren er nok kun for de dristigste.

En flott tur

Marmorslottet er spesielt populært blant lokalbefolkningen, siden det ikke er særlig godt merket for turister. Men hvis du ikke er kjent i området, er det bare å spørre noen i lokalbefolkningen, som gledelig vil hjelpe deg med råd og tips til turen.

Lokalbefolkningen sier gjerne at en tur til Marmorslottet er en ny opplevelse for hver gang, på grunn av kraften og størrelsen på vannføringen som skaper et meget ulikt inntrykk av stedet hver gang man besøker det.

På vår og sommerstid kan vannstanden i elva Glomåga være nokså stor, og det kan av og til være vanskelig, eller ikke mulig, å ta seg ned til jettegrytene og over elven. En skal ha respekt for vannmassene, for her snakker vi om stor kraft. Men herregud for et fantastisk syn!

På høsten er derimot vannstanden lavere og det er mulig å gå ned til jettegrytene, i tillegg til inn eller gjennom en gryte, og noen ganger kan man også ta seg over elven. Du kan også besøke grotter og se en hel del steinformasjoner lenger innover bergene.

En tur for store og små

Turen til Marmorslottet er perfekt for både store og små, så her kan man ta med barna på tur. De aller minste kan også bli med i ryggmeis. Pakk gjerne med litt mat og drikke i sekken. Det er god plass for å sette seg ned på formasjonene og nyte omgivelsene, og hva er vel bedre da, enn å ta opp litt snacks og drikke fra sekken? Her er det så sannelig duket for en spektakulær naturopplevelse.

Og for all del, husk kameraet, for her er det massevis av flotte bildemuligheter.